Navodila za zidanje z lomljenimi zidaki

Pri zidanju z lomljenimi zidaki je potrebno upoštevati običajna pravila za zidanje s klasičnimi zidaki, čeprav so lomljeni zidaki namenjeni za ograje, okrasne stene, škarpe …

Zid iz lomljenih zidakov je potrebno ustrezno temeljiti. Skopljemo  jamo za temelj. Na dnu jame se iz zmrzlinsko obstojnega materiala napravi nasutje pod temeljem. Debelina nasutja naj bo od 10cm – 20 cm. Na nasutje se zabetonira betonski temelj, ki ga po potrebi lahko tudi armiramo . Dimenzije temelja so odvisne od višine ograje, katero pozidamo na temelj. Minimalna širina temelja naj bo vsaj 30 cm, globina je odvisna od cone zmrzovanja. Na mestih kjer želimo izvesti steber oziroma vsaj na 2,5m – 3m je potrebno izvesti vertikalno armiranje zidu, zato pustimo iz temelja 4 palice železa.

Pred montažo lomljenih zidakov je potrebno izvesti še horizontalno hidro izolacijo, saj s tem preprečimo dvigovanje vlage v ograjo – zid ter s tem posledično izcvetenje betona.

Zidanje lomljenih zidakov lahko izvedemo na dva načina. Lomljene zidake za zidove – ograje do višine 70 cm lahko samo zlepimo med sabo. Pri montaži je potrebno paziti, da se stiki zidaka do zidaka po vertikalni liniji ne pokrijejo. Za lepljenje uporabljamo lepilo za keramiko (flex), namenjeno za zunanjo uporabo. Na zadnjo vrsto lahko nalepimo še zaščitno kapo z utori za odtekanje vode. Lomljene zidake za zidove – ograje višje od 70 cm zlepimo med sabo, nato pa jih zalijemo z betonom. Najprej zlepimo zidake do višine 3 do 4 vrste (višina 50-70 cm) ter jih zalijemo z betonom, nato ponovno zlepimo 3- 4 vrste ter zalijemo z betonom itd. Lomljene zidake lepimo tako, da jih z lepilom namažemo po vsej vrhnji strani, ter obe stični stranski ploskvi. S tem preprečimo iztekanje betona skozi manjše odprtine.

Po potrebi lahko zid tudi horizontalno armiramo. Horizontalno armaturo izvedemo tako, da vstavimo dve železni palici fi 6 mm v utore na gornji strani lomljenega zidaka. Vertikalna armatura zidu-ograje se izvede na vsake 2,5m – 3m, tako, da armaturne palice vetikalne armature, ki so vstavljene v luknje zidakov povijemo s armaturnimi palicami, katere gledajo iz temelja, vse skupaj nato zalijemo z betonom.

Na koncu ograjo – zid prekrijemo s kapo. S tem preprečimo vdor vode v ograjo ter izboljšamo izgled.

Lomljeni zidaki so že v osnovi hidrofobirani, lahko jih naknadno tudi impregniramo ter s tem dodatno zaščitimo in podaljšamo njihovo uporabnost.