Navodila za zidanje z okrasnim lomljenim zidom

Pri zidanju z okrasnim lomljenimi zidomi je potrebno upoštevati običajna pravila za zidanje s klasičnimi zidaki, čeprav je okrasni lomljeni zid namenjen za nižje ograje, okrasne stene, nižje škarpe …

Zid iz okrasnega lomljenega zidu je potrebno ustrezno temeljiti. Skopljemo jamo za temelj. Na dnu jame se iz zmrzlinsko obstojnega materiala napravi nasutje pod temeljem. Debelina nasutja naj bo od 10cm – 20 cm. Na nasutje se zabetonira betonski temelj, ki ga po potrebi lahko tudi armiramo. Dimenzije temelja so odvisne od višine ograje, katero pozidamo na temelj. Minimalna širina temelja naj bo vsaj 30 cm, globina je odvisna od cone zmrzovanja.

Pred montažo okrasnega lomljenega zidu je potrebno izvesti še horizontalno hidro izolacijo, saj s tem preprečimo dvigovanje vlage v ograjo – zid ter s tem posledično izcvetenje betona.

Montaža okrasnega lomljenega zidu poteka po principu lepljenja različnih elementov med sabo. Vsak element, ki ga bomo vgradili je potrebno na vseh stičnih površinah namazati z lepilom. Pri montaži je potrebno paziti, da se stiki elementa do elementa  vertikalni liniji ne pokrijejo. Razporeditev elementov okrasnega lomljenega zidu po velikosti je poljubna , vendar je potrebno paziti na razmerje posameznih elementov, saj se elementov samo ene velikosti ne da dokupiti. Razmerje elementov v nizu je 1:1:1. Za lepljenje uporabljamo lepilo za keramiko (flex), namenjeno za zunanjo uporabo.

Na zadnjo vrsto lahko nalepimo še zaščitno kapo.

Elementi okrasnega lomljenega zidu so že v osnovi hidrofobirani, lahko jih naknadno tudi impregniramo ter s tem dodatno zaščitimo in podaljšamo njihovo uporabnost.