Navodila za vzdrževanje betonskih izdelkov

Betonski izdelki (tlakovci, palisade, kanelete in muldnice) so sestavljeni iz naravnih materialov, zato je tudi odziv  betonskih izdelkov na okolico naraven. To pomeni, da se izdelki mažejo, utrujajo itd. Običajno betonske površine čistimo z metlo, krtačo (katera ne pušča sledi), tekočo vodo… Za čiščenje lahko uporabimo tudi naprave za čiščenje z visokim tlakom.

V primeru, da je potrebno odstraniti trdovratne madeže, je potrebno to opraviti s specialnimi čistili. Pred uporabo takega čistila je potrebno obvezno prebrati in upoštevati navodila za uporabo proizvajalca čistila ter narediti preizkus čiščenja na manjši manj vidni površini.

Pri čiščenju betonskih površin v zimskem času (sneg, led) moramo paziti, da ne uporabljamo trdih ostrih čistilnih sredstev, saj le ti fizično puščajo sled na vidnem betonu. Ravno tako ni priporočljivo uporabljati za čiščenje strojev za pluženje.

Betonski izdelki so odporni na zmrzovanje v prisotnosti soli , vendar to ne pomeni ,da lahko izdelke prekomerno solimo. Poudariti je potrebno, da prekomerno soljenje izdelkov s časom pušča sled na izdelkih ter s tem  zmanjšuje življensko dobo izdelka.

Za podaljšanje življenske dobe izdelkov lahko uporabljamo  različne impregnacije, ki jih moramo uporabljati v skladu z navodili proizvajalca.