Navodila za vgrajevanje lomljenih škarpnikov

Osnovni (proizvedeni element ) lomljeni škarpnik je sestavljen iz dveh elementov skupaj. Vsak tak element je potrebno pred vgradnjo prelomiti tako, da dobimo videz lomljene površine na vsakem elementu.

Postopek lomljenja je sledeč: a.) dvojni element položimo na dve deščici debeline cca. 5 cm,  b.) v zgornji utor na sredini  postavimo ploščato železo, c.) po ploščatem železu udarimo s kladivom tako, da dvojni element poči. Posamezni lomljen element je pripravljen za vgradnjo.

Škarpo  iz lomljenih škarpnikov je potrebno ustrezno temeljiti. Skopljemo  jamo za temelj. Na dnu jame se iz zmrzlinsko obstojnega materiala napravi nasutje pod temeljem. Debelina nasutja naj bo od 10cm – 20 cm. Na nasutje se zabetonira betonski temelj, ki ga po potrebi tudi armiramo. Dimenzije temelja so odvisne od višine škarpe, katero zmontiramo na temelj. Minimalna širina temelja naj bo vsaj 50 cm, globina je odvisna od cone zmrzovanja ter obtežbe, ki jo bo škarpa prenašala.

Lomljene škarpnike lahko polagamo navpično enega na drugega ali zamikamo za en spodnji utor tako, da dobimo naklon škarpe 70 stopinj. Lomljene škarpnike na stičnih površinah med seboj lepimo. Za lepljenje elementov uporabljamo lepilo za keramiko (flex), namenjeno za zunanjo uporabo.

Na koncu škarpo lahko prekrijemo s kapo. S tem preprečimo vdor vode v škarpo ter izboljšamo izgled.

Lomljeni škarpniki so že v osnovi hidrofobirani, lahko jih naknadno tudi impregniramo ter s tem dodatno zaščitimo in podaljšamo njihovo uporabnost.